JPS Logo

Alat Melukis Pelan

Perhatian, buka di jendela baru. PDFCetakE-mel

Kelok Kayu Kelok Kayu
Wooden Curves (Lengkung Kayu)

Lengkung kayu digunakan untuk melukis lengkung selain bulatan atau lengkung tertentu sebelum kewujudan lengkung Perancis. Ia terdiri daripada pelbagai jenis lengkung dan diperbuat kayu. 

Scale Ruler scale ruler
Pembaris Skala

Alat ini digunakan untuk menyediakan pelan kejuruteraan. 

Stencil Plate Set Stencil Pen Set
Set Plat Penstensilan

Stensil terdiri daripada bentuk huruf atau nombor yang telah dipotong daripada plat plastik. Ia digunakan untuk menulis. Stensil terdapat dalam pelbagai saiz  yang dibuat untuk disesuaikan saiz pen lukisan. Huruf stensil akan menghasilkan huruf yang sama saiznya dalam pelan. 

Set Pen Penstensilan

Pen ini menggunakan dakwat. Mata pen boleh tanggal terdiri daripada beberapa saiz daripada 0.1mm hingga 1.2mm untuk menghasilkan lukisan atau tulisan. Ia juga digunakan untuk menstensil dan menulis abjad angka. Saiz pen mesti sesuai dengan saiz huruf dan nombor.

Electric Eraser Drafting Pen
Pemadam Elektrik

Kelengkapan ini digunakan untuk memadamkan garisan atau bahagian pelan yang dilukis dengan dakwat pada kertas surih, yang sukar dipadamkan, supaya kertas surih tidak koyak.  

Pencuci Pen Lukis Pelan 

Mesin pencuci pen ialah alat yang digunakan untuk membasuh pen stensil yang menggunakan dakwat.   Ia telah digunakan dalam Cawangan Reka Bentuk pada tahun 1950-an. 

Technical Drawing Flexi
Set Lukisan Teknikal

Semua alat-alat di dalam set ini mempunyai kegunaannya yang tersendiri untuk menghasilkan pelan seperti kompas untuk melukis bulatan dan alat untuk mengukur panjang dan sebagainya.

Lengkung Boleh Lentur 
Adjustable Set Square  
Sesiku Set